Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union - ITU) επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα, το ονομαζόμενο, δηλαδή e-waste, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες ροές αποβλήτων στον κόσμο.
Η διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς η χρήση κινητών συσκευών αυξάνεται συνεχώς και νέες τεχνολογίες εισέρχονται στην αγορά με ραγδαίους ρυθμούς.
Τι είναι όμως το e-waste; Ποιος είναι ο αντίκτυπός του στον πλανήτη και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία σύντομη περιγραφή των παραπάνω, με στόχο την κατανόηση του προβλήματος, της σημασίας του και τις προσεγγίσεις που μπορεί μία επιχείρηση να υιοθετήσει απέναντι σε αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο.
Ο ορισμός του e-waste
Το e-waste - συντομογραφία του electronic waste - είναι τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Δηλαδή, οποιοδήποτε προϊόν έχει απορριφθεί και περιλαμβάνει μπαταρία ή πρίζα και τοξικές ουσίες, όπως υδράργυρο, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τον πλανήτη, σύμφωνα με τον ορισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων:
- Λευκές συσκευές
- Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
- Αξεσουάρ τεχνολογίας (π.χ. smartwatch)
- Smartphones
- Laptops
- Οθόνες
- Tablets
Οι κίνδυνοι του e-waste
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του e-waste προκύπτουν από τον ακατάλληλο χειρισμό των αποβλήτων αυτών. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι τοξικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον όταν αφήνονται να αποσυντεθούν σε χωματερές.
Δυστυχώς, δεν νομοθετούν όλες οι χώρες για την προστασία από τις επιπτώσεις αυτές. Πολλές φορές, η έλλειψη νομοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα να αποστέλλονται στις χώρες με έλλειψη νομοθεσίας ηλεκτρονικά απόβλητα από άλλες χώρες, παράνομα.
Σε αυτές τις χώρες, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι μια μορφή εισοδήματος, αν και μέσω επικίνδυνων μεθόδων. Τα προϊόντα που παράγουν e-waste είναι πηγή πολύτιμων μετάλλων, όπως χαλκού, χρυσού και ασημιού. Για την απόκτηση αυτών των υλικών, τα ηλεκτρονικά απόβλητα πολλές φορές υπόκεινται σε υπαίθρια καύση ή καταστρέφονται με όξινα λουτρά (toxic baths). Αυτές οι διαδικασίες απελευθερώνουν πολύ επιβλαβείς ουσίες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs), οι οποίες μολύνουν το έδαφος και τον αέρα, ενώ η διαρκής ανθρώπινη επαφή με αυτές μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες και καρκίνο.
Το μέγεθος του προβλήματος
Μέχρι το 2030, προβλέπεται ότι θα έχουν παραχθεί παγκοσμίως 74 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων. Και καθώς η εξάρτησή μας από την τεχνολογία αυξάνεται, η χρήση της συνεχίζει να διαφοροποιείται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την αύξηση στην παραγωγή και στις πωλήσεις έξυπνων οικιακών συσκευών, στις συσκευές VR, κλπ.
Και όσο αυξάνεται το e-waste, η διαδικασίες της σωστής διαχείρισής του πρέπει να αλλάξουν ώστε να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα έπρεπε.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, υιοθετώντας βιώσιμες τεχνολογικές συνήθειες.
Πώς μπορεί η επιχείρησή σου να μειώσει το e-waste που παράγει;
Υιοθετώντας εναλλακτικά καταναλωτικά μοντέλα, η επιχείρησή σου μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα. Ένα από αυτά τα μοντέλα είναι και η κυκλική οικονομία, η οποία - σε αντίθεση με την γραμμική οικονομία - προωθεί τη χρήση των προϊόντων έναντι της ιδιοκτησίας, ώστε να παρατείνεται ο κύκλος ζωής τους. Στη συνέχεια, τα προϊόντα αυτά ανακατασκευάζονται και επαναδιατίθενται για χρήση.
Το αποτέλεσμα: Λιγότερη παραγωγή προϊόντων, λιγότερες συσκευές σε κυκλοφορία, λιγότερα απόβλητα.
Ένας τρόπος να υιοθετήσεις το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι το leasing ηλεκτρονικών συσκευών. Μίσθωσε τις συσκευές που χρειάζεσαι για την επιχείρησή σου, όπως smartphones, laptops ή tablets, και μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας σου, αλλά και το e-waste.
Δες εδώ όλα τα διαθέσιμα προϊόντα που μπορείς να πάρεις με leasing.