Buy Now Pay Later

Πώς το κινητό αλλάζει τον τρόπο που ψωνίζουν οι καταναλωτές

κινητό

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων και η κυριαρχία των smartphones σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας έχουν οδηγήσει σε μία ραγδαία ανάπτυξη του λεγόμενου mobile commerce. Πώς λοιπόν το κινητό αλλάζει τον τρόπο που ψωνίζουν οι καταναλωτές; Και τι πρέπει να κάνουν οι έμποροι για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί;

Η αγορές μέσω κινητών έχουν οδηγήσει στη δημιουργία τεχνολογιών και εφαρμογών που έχουν βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών, αλλά και έχουν ενισχύσει την κερδοφορία των εμπόρων που έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στο την εποχή του mobile-first.

Ας δούμε αναλυτικά τι είναι το mobile commerce, πώς αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες και ποιος ο ρόλος των εμπόρων.

Τι είναι το mobile commerce (ή m-commerce);

Ως mobile commerce ορίζεται η χρήση κινητών συσκευών – όπως smartphones ή tablets – για την πραγματοποίηση εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως:

  • Πώληση ή αγορά προϊόντων
  • Online συναλλαγών
  • Πληρωμή λογαριασμών
  • Online banking

Διαφορές μεταξύ e-commerce και m-commerce

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι ταυτόσημες.

Επειδή οι κινητές συσκευές είναι το βασικό κανάλι πρόσβασης σε διάφορες εμπορικές πλατφόρμες, το m-commerce είναι μία υποκατηγορία του e-commerce. Η βασική διαφορά είναι ότι, ενώ το e-commerce επικεντρώνεται στη συνολική αγοραστική εμπειρία του χρήστη στο internet, το m-commerce επικεντρώνεται στο ταξίδι του χρήστη μέσα από μία κινητή συσκευή.

Γιατί είναι σημαντικό

Μέχρι το 2025, οι πωλήσεις του m-commerce αναμένεται να αγγίξουν τα $728.28 δις μόνο στις ΗΠΑ! Επιπλέον, περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας κίνησης στο Internet προέρχεται από κινητά.

Γι’ αυτό, όταν χαράζεις την e-commerce στρατηγική σου ως έμπορος, η εμπειρία του mobile πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά.

Oι χρήστες πλέον είναι τόσο εξοικειωμένοι με το mobile shopping, που οι απαιτήσεις τους είναι μεγάλες.

κινητό 2

Πώς τα κινητά αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουν οι καταναλωτές

Μεγάλο μέρος του m-commerce αφορά το social media shopping, δηλαδή τις αγορές απευθείας από μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τις κινητές συσκευές τους για να μπουν στα social media, από όπου είναι και πολύ πιθανό να ψωνίσουν, βλέποντας μία διαφήμιση, ένα post από τα αγαπημένο τους brand ή κάποιον influencer να προωθεί ένα προϊόν.

Επιπλέον, οι χρήστες χρησιμοποιούν mobile wallets, αποθηκεύουν κάρτες στο κινητό τους και γενικότερα, έχουν συνηθίσει την εμπειρία του one-click checkout, κάθε έξτρα βήμα που προστίθεται στη διαδικασία αγοράς δυσχεραίνει την εμπειρία του πελάτη.

Ακόμη, οι καταναλωτές έχουν κάνει μεγάλη στροφή στις mobile πληρωμές, χρησιμοποιώντας apps και online tools για να πραγματοποιήσουν πληρωμές λογαριασμών αλλά και αγορές.

Τι πρέπει να κάνουν οι έμποροι

Κάθε έμπορος που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική του στο mobile commerce, προκειμένου να συναντήσει τους πελάτες του εκεί όπου βρίσκονται: Στα κινητά τους.

Υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να κάνεις το e-shop σου αλλά και το ταξίδι του πελάτη σου mobile friendly:

  • One-click checkout – Κάνε την εμπειρία του checkout όσο πιο σύντομη γίνεται και δώσε στους πελάτες σου την ευελιξία να αγοράσουν από το κινητό τους μόνο με ένα click.
  • Social commerce – Σύνδεσε το e-shop σου με τις πλατφόρμες των social media, ώστε να μπορούν οι πελάτες σου να κάνουν τις αγορές τους απευθείας από τα accounts σου.
  • Mobile chatbots – Χρησιμοποίησε mobile-friendly chatbots για να κάνεις εύκολο στους πελάτες σου να επικοινωνήσουν μαζί σου.
  • Mobile πληρωμές – Ενίσχυσε τις επιλογές των mobile πληρωμών που προσφέρεις. Φρόντισε να διαθέτεις επιλογές όπως mobile wallets, buy now pay later, online πληρωμή με κάρτα, κλπ.

Αν το καλοσκεφτείς, δεν χρειάζεσαι πολλές αποδείξεις για το πόσο σημαντικές έχουν γίνει οι κινητές συσκευές στην online εμπειρία – αυτή τη στιγμή, μπορεί να διαβάζεις αυτό το άρθρο από το κινητό σου! Εκμεταλλεύσου στο έπακρο το mobile commerce για να χτίσεις μία σύγχρονη, κερδοφόρα επιχείρηση, που “μιλάει” την ίδια γλώσσα με το κοινό της.

Σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο; Θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα νέα, συμβουλές και tips γύρω από το e-commerce και την αγορά; Διάβασε περισσότερα στο blog μας και ακολουθήσε μας στα social media.

Ανάγνωση επόμενου

Αγορά μεταχειρισμένων κινητών: Ναι ή όχι;
Πώς να κάνω αποταμίευση