Buy Now Pay Later

Αύξηση πωλήσεων: Τα 5 λάθη που κάνεις στο e-shop σου

αύξηση πωλήσεων

Το να ξεκινήσεις μία e-commerce επιχείρηση είναι δύσκολο και δεν γίνεται ευκολότερο όσο η επιχείρησή σου αναπτύσσεται. Αντίθετα, οι προκλήσεις γίνονται πιο περίπλοκες. Το να ξέρεις ποια λάθη να αποφύγεις βοηθάει στην αύξηση πωλήσεων και κατ’ επέκταση στις πιθανότητες της επιτυχίας.

Η αύξηση πωλήσεων δεν είναι κάτι που μεμονωμένο που μπορείς να πετύχεις με τυχαίες, περιστασιακές ενέργειες. Για να πετύχεις πραγματική αύξηση πωλήσεων, πρέπει να έχεις μία συνολική στρατηγική τόσο για τις επικοινωνιακές σου ενέργειες όσο και για τη συνολικότερη εμπειρία του πελάτη στο e-shop σου.

Πάμε να δούμε τα 5 συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνεις και τα οποία εμποδίζουν τον αριθμό των πωλήσεων να ανέβει σημαντικά.

1. Δεν καταλαβαίνεις και δεν έχεις ορίσει το κοινό σου

Έχεις το προϊόν, έχεις το business plan, έχεις το website – τι περισσότερο χρειάζεσαι;

Δυστυχώς, το να έχεις απλά κάτι να προσφέρεις και ένα μέρος να το προσφέρεις δεν είναι αρκετό για να πετύχεις στο e-commerce και να δεις την επιθυμητή αύξηση πωλήσεων.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας είναι να μην έχει ορίσει σωστά το κοινό του. Πρόκειται για μοιραίο λάθος γιατί όταν δεν ξέρεις σε ποιόν πουλάς, θα πουλάς είτε στο λάθος μέρος, είτε με το λάθος μήνυμα.

Θα χρειαστεί να πάρεις τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ορίσεις τις πραγματικές buyer personas της επιχείρησής σου, ώστε να καθορίσεις:

  • Πού θα τους βρεις; Σε ποια κανάλια/πλατφόρμες;
  • Πώς θα τους μιλήσεις ώστε να τους πείσεις να αγοράσουν;
  • Ποιες είναι οι ανάγκες τους και πώς θα λύσεις το πρόβλημά τους;

2. Δεν έχεις επαρκή εξυπηρέτηση πελατών

Η εξυπηρέτηση πελατών περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Αφορά το πώς ανταποκρίνεσαι στα μηνύματα των επισκεπτών του website σου, πώς ανταποκρίνεσαι σε σχόλια στα social media ή σε ερωτήσεις και παράπονα πελατών μέσω email ή τηλεφώνου. Πρόκειται δηλαδή για κάθε αλληλεπίδραση που έχεις με τους πελάτες σου και απαιτεί υποστήριξη.

Η ελλιπής εξυπηρέτηση πελατών (π.χ αργή ανταπόκριση, το να μην προσφέρεις επιστροφές χρημάτων, κλπ) είναι ο ευκολότερος τρόπος να χάσεις πελάτες και να εμποδίσεις την απόκτηση νέων – άρα και την αύξηση πωλήσεων.

αύξηση πωλήσεων 2

3. Δεν αξιοποιείς διαφορετικά marketing κανάλια

Ξέρουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι για μία μικρομεσαία επιχείρηση, και συνήθως το διαθέσιμο budget μοιράζεται σε πλατφόρμες που είναι γνωστό ότι λειτουργούν. Ωστόσο, το να μην τεστάρεις όλα τα διαθέσιμα κανάλια στα οποία μπορείς να επικοινωνήσεις το μήνυμά σου είναι βασικό λάθος, για έναν και μόνο λόγο: Το κοινό πλέον βρίσκεται παντού!

Διαφοροποίησε τα κανάλια του marketing που χρησιμοποιείς για να φτάσεις σε πολλούς διαφορετικούς πελάτες

Είτε σε social media πλατφόρμες, είτε σε email πλατφόρμες, είτε σε άλλα media, ένας χρήστης σήμερα έχει παντού ένα account/προφίλ.

4. Δεν διευκολύνεις τους πελάτες σου

Έστω ότι οι πελάτες σου έχουν φτάσει στο e-shop σου και έχουν τη θέληση να αγοράσουν. Εσύ πρέπει να τους το κάνεις πιο εύκολο! Ποια λάθη μπορεί να κάνεις ως προς αυτό:

Δεν προσφέρεις αρκετές επιλογές πληρωμής

Η έλλειψη επιλογών πληρωμής είναι ένα αχρείαστο εμπόδιο για την αύξηση πωλήσεων. Ζούμε σε μία εποχή που οι καταναλωτές αναζητούν brands που θα κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Το να μην τους δίνεις εναλλακτικές επιλογές πληρωμής (πέρα από τις συνηθισμένες) που θα καλύψουν τις ανάγκες τους μπορεί να τους διώξει στο πιο κρίσιμο σημείο – στο checkout!

Ευτυχώς, υπάρχει εύκολη λύση για αυτό: Επικοινώνησε με τη finloup για να προσφέρεις άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική.

αύξηση πωλήσεων 3

Δεν προσφέρεις αρκετές επιλογές αποστολής/παράδοσης

Αντίστοιχα με το παραπάνω, οι ευέλικτες επιλογές αποστολής/παράδοσης είναι ένας τρόπος να διευκολύνεις τους πελάτες σου σε μία εποχή που η καθημερινότητά τους μπορεί αν είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η έλλειψη επιλογών στο website τους μπορεί να τους οδηγήσει σε ανταγωνιστές.

Δεν προσφέρεις guest checkout

Όπως έχουμε ξανά πει, δεν επιθυμούν όλοι οι πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμό ή δεν έχουν τον χρόνο εκείνη τη στιγμή, οπότε η επιλογή του guest checkout είναι σημαντική.

Ενδεχομένως να χάνεις πελάτες εάν τους υποχρεώνεις να δίνουν όλες τις πληροφορίες τους για εγγραφή/δημιουργία λογαριασμού, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά τα δεδομένα για σένα!

5. Δεν έχεις ισχυρή εταιρική ταυτότητα

Δεν κάνει το προϊόν το brand.

Σκέψου την περίπτωση της Nike. Μπορεί να είναι γνωστή για τα παπούτσια της, αλλά δεν είναι τα προϊόντα της αυτά που την έχουν κάνει αναγνωρίσιμη και αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Είναι το πασίγνωστο σήμα της, το εμβληματικό “Just Do It” tagline της, και γενικότερα η σταθερότητα της ταυτότητάς της .

Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι τα προϊόντα σου είναι τόσο καλά ώστε μπορούν να πουληθούν από μόνα τους. Χρειάζεται να καλλιεργήσεις μία ισχυρή ταυτότητα που θα δημιουργήσει το απαραίτητο brand awareness που θα κάνει τους πελάτες σου να έρχονται απευθείας σε σένα και θα ενισχύσει την αύξηση πωλήσεων.

Ακόμη να προσφέρεις πλάνα άτοκων δόσεων στο ηλεκτρονικό κατάστημα σου; Κλείσε ένα demo μαζί μας και προχώρα το!

Διάβασε περισσότερες συμβουλές για το e-commerce εδώ.

Reading next

πιστωτική κάρτα
ρούχα με άτοκες δόσεις