Buy Now Pay Later

Buy Now Pay Later: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Buy Now Pay Later: Τι είναι και πώς λειτουργεί
Buy Now Pay Later, ή αλλιώς «Αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Ίσως κάπου έχει πάρει το μάτι σου τον όρο αυτό που κάνει δειλά – αλλά σταθερά – την είσοδό του στο ελληνικό έδαφος. Για την ακρίβεια, το Buy Now Pay Later (BNPL εν συντομία) μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ένα από τα αγαπημένα σου eshops ή καταστήματα. Το Buy Now Pay Later «καλπάζει» ήδη σε αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα της Juniper Research αναφέρει ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως αναμένεται να έχουν ξοδέψει 995 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μέθοδο Buy Now Pay Later έως το 2026! Τι είναι όμως αυτός ο όρος; Σε αφορά; Και αν ναι, πώς μπορείς να τον αξιοποιήσεις; Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Τι είναι το Buy Now Pay Later

Πρόκειται για μία μέθοδο πληρωμής με μορφή πίστωσης, που επιτρέπει στους καταναλωτές να μοιράσουν το ποσό μίας αγοράς σε άτοκες δόσεις. Το BNPL προσφέρει τη δυνατότητα ενός πλάνου δόσεων, χωρίς πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο. Οι εταιρείες που προσφέρουν τη μέθοδο Buy Now Pay Later χρησιμοποιούν ανεπτυγμένη fintech (financial technology) αλλά και το σύστημα του open banking, για να αξιολογήσουν το αίτημα του χρήστη και το ρίσκο. Η συγκεκριμένη μέθοδος πληρωμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα.

Πώς λειτουργεί

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ασφαλής, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ένας καταναλωτής δεν χρειάζεται να έχει καλή πιστωτική βαθμολογία – ούτε καν πιστωτικό ιστορικό. Ο χρήστης μοιράζεται με την BNPL εταιρεία τα τραπεζικά του δεδομένα μέσα από το open banking system και η αξιολόγηση γίνεται επί τόπου. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ξέρει αν το πλάνο δόσεων έχει εγκριθεί. Η αγορά του μοιράζεται σε 4 – συνήθως – άτοκες δόσεις και ολοκληρώνεται με τη χρεωστική κάρτα. Το προϊόν/υπηρεσία που αγόρασε ο καταναλωτής είναι αμέσως δικό του! Το ποσό των υπόλοιπων δόσεων χρεώνεται αυτόματα κάθε μήνα στη χρεωστική κάρτα. Buy Now Pay Later ti einai

Σε ποιους απευθύνεται

Το Buy Now Pay Later έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλές στους νεότερους καταναλωτές της λεγόμενης Generation Y και Generation Z. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των καταναλωτών που το χρησιμοποιούν αυξάνεται κατά 300% κάθε χρόνο από το 2018! Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει μία αγορά, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο Buy Now Pay Later. Το BNPL όμως δεν απευθύνεται μόνο σε καταναλωτές, καθώς έχει τεράστια οφέλη και για τους εμπόρους που προσφέρουν αυτή τη μέθοδο πληρωμής.
Αποδεδειγμένα, οι καταναλωτές κάνουν μεγαλύτερες και επανειλημμένες αγορές όταν έχουν την επιλογή να πληρώσουν με δόσεις.
Μία πρόσφατη έρευνα της PYMNTS αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τη μέθοδο Buy Now Pay Later έχουν ανακάμψει ευκολότερα από την πανδημία – σε σύγκριση με αυτές που δεν την προσφέρουν.

Πώς να το αξιοποιήσεις

Αν είσαι καταναλωτής

Ενώ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές επιλογές εταιρειών αλλά και εμπόρων που προσφέρουν την επιλογή Buy Now Pay Later, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη αγορά μόλις γεννήθηκε, με τη finloup! Πώς μπορείς λοιπόν να επωφεληθείς από τη μέθοδο αυτή αν είσαι καταναλωτής;
  • Δεν χρειάζεσαι πιστωτική ή δάνειο. Σε έναν από τους συνεργαζόμενους εμπόρους, επιλέγεις finloup στο checkout και συνδέεσαι με τους κωδικούς του e-banking στην τράπεζά σου. Μόλις εγκριθεί το αίτημά σου, πληρώνεις την 1η δόση με τη χρεωστική σου, οι υπόλοιπες 3 δόσεις χρεώνονται αυτόματα στην χρεωστική σου τους επόμενους 3 μήνες. Δες εδώ αναλυτικά πώς λειτουργεί η υπηρεσία.
  • Κρατάς τα οικονομικά σου υπό έλεγχο. Ενοίκιο, λογαριασμοί, πάγια έξοδα, προσωπικά έξοδα - αλλά μόνο ένας μισθός! Με τη finloup δεν ξεφεύγεις από το μηνιαίο budget σου όταν θες να αγοράσεις κάτι. Ας δούμε ένα παράδειγμα.Θέλεις κάτι που κοστίζει 200€. Όμως με βάση τους υπολογισμούς και τα έξοδα του μήνα, δεν σε παίρνει να δώσεις 200€ μόνο σε μία αγορά. Σε παίρνει όμως να δώσεις 50€, γιατί έχεις περίπου 100€ περιθώριο κάθε μήνα να ξοδέψεις σε προσωπικές σου αγορές. Έτσι, χωρίζοντας το ποσό σε 50€ x 4, είσαι εντός budget κάθε μήνα και έχεις αποκτήσει αυτό που θέλεις – όχι όταν το αποπληρώσεις, αλλά εκείνη τη στιγμή!

Αν είσαι έμπορος

Η ενσωμάτωση της BNPL πληρωμής στο eshop ή στο φυσικό κατάστημα είναι απλή και κερδοφόρα! Πώς θα επωφεληθείς;
  • Θα έρθεις σε επικοινωνία με την finloup. Στείλε email στο team@finloup.com ή κλείσε ένα demo μαζί μας, για να συζητήσουμε αναλυτικά τη λύση μας.
  • Αύξηση πωλήσεων και πελατών. Όπως προαναφέραμε, οι καταναλωτές όταν έχουν τη συγκεκριμένη επιλογή ενθαρρύνονται α) να αγοράσουν κάτι που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα β) να κάνουν μεγαλύτερες αγορές, αφού μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα την πληρωμή γ) να επιστρέψουν στο κατάστημα, γιατί ξέρουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος του εξυπηρετεί. Μπορείς να δεις εδώ τα οφέλη για τους εμπόρους.
Buy Now Pay Later ti einai pos leitoutgei Αναμφίβολα, η μέθοδος Buy Now Pay Later δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην αγορά καθώς αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ προσφέρει στους εμπόρους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα έσοδά τους. Παρακολουθώντας την άνθιση του BNPL παγκοσμίως, μπορούμε σίγουρα να συμπεράνουμε ότι η νέα μέθοδος πληρωμής ήρθε για να μείνει. Σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο; Θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα νέα, συμβουλές και tips γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών σου, το e-commerce και την αγορά; Διάβασε περισσότερα στο blog μας και ακολουθήσε μας στα social media.

Reading next

ti-einai-to-open-banking
άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική