Buy Now Pay Later

Πίστωση: finloup vs πιστωτική κάρτα

πιστωτική κάρτα

Η πίστωση αποτελεί ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο ή πολύ επικίνδυνο. Σίγουρα, ακούγοντας τον όρο πίστωση – ή πιστωτική κάρτα – το μυαλό σου πάει σε δυσοίωνα σενάρια υπέρογκου χρέους που έχει καταστρέψει οικονομικά και τους πιο ευσυνείδητους καταναλωτές. Πρέπει να είναι πάντα έτσι, όμως;

Αυτά τα σενάρια δεν είναι καθόλου φανταστικά, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν πληγεί από τη λανθασμένη χορήγηση ή χρήση πίστωσης. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην Αμερική, όπου το συνολικό χρέος από πιστωτικές κάρτες των Αμερικανών πολιτών άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των $930 δισ.

Ωστόσο, η πίστωση μπορεί να αξιοποιηθεί για να αυξήσει την αγοραστική σου δύναμη και όχι να τη μειώσει, ανάλογα με τους όρους που χορηγείται.

Μέχρι πρόσφατα, για αγορές/δανεισμό μικρών ποσών – τις μικροπιστώσεις, δηλαδή, που αφορούσαν μικρού ή μεσαίου μεγέθους αγορές – οι καταναλωτές στην Ελλάδα είχαν μία επιλογή: Πιστωτική κάρτα.

Ωστόσο, εδώ και πάνω από 1 χρόνο, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν για 1η φορά στην ελληνική αγορά μία εναλλακτική επιλογή: Buy Now Pay Later, με finloup.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε τη finloup με 1 φράση: Η πίστωση όπως θα έπρεπε να είναι.

Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί η πιστωτική κάρτα, πώς λειτουργεί η finloup και ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφέρουν.

Πιστωτική κάρτα

Η πιστωτική κάρτα εκδίδεται από την τράπεζα μετά από δική σου αίτηση. Οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η αίτησή σου για έκδοση πιστωτικής διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα και συνυπολογίζουν τα έσοδά σου, την εργασιακή σου κατάσταση, και άλλα οικονομικά στοιχεία τα οποία χτίζουν το πιστωτικό σου προφίλ.

Εάν εγκριθεί η έκδοση της κάρτας σου, θα σου χορηγηθεί ένα πιστωτικό όριο για τις συναλλαγές σου. Το σύνολο του ποσού που πληρώνεις κάθε φορά δεσμεύεται από το πιστωτικό σου όριο και απελευθερώνεται ξανά μόνο εφόσον το αποπληρώσεις.

Για τις υπόλοιπες παραμέτρους χρήσης της πιστωτικής κάρτας (τόκους, συνδρομή, κλπ), θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

πιστωτική κάρτα 2

finloup

Στην περίπτωση της finloup, η πίστωση χορηγείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η finloup διευκολύνει τη χορήγηση πίστωση στους συνεργαζόμενους εμπόρους και η σύμβαση του δανείου είναι απευθείας μεταξύ του εμπόρου και του καταναλωτή. Σε ένα συνεργαζόμενο κατάστημα, ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει και να πληρώσει αργότερα, επιλέγοντας πληρωμή με finloup.

Για να λάβεις πίστωση με finloup, η πιστωτική κάρτα δεν είναι απαραίτητη – αντίθετα, η πίστωση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ληφθεί (και ενθαρρύνεται να ληφθεί) μόνο με τη χρεωστική σου.

Αφού επιλέξεις πληρωμή με finloup, συνδέεσαι στην τράπεζά σου με το e-banking σου ώστε να γίνει η αξιολόγηση του οικονομικού σου προφίλ. Η finloup αξιολογεί τα τραπεζικά σου δεδομένα (συναλλαγές, έσοδα, έξοδα, αποταμιεύσεις) μέσω του open banking, προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση πίστωσης. Αφού ολοκληρωθεί η έγκριση, εκδίδεται το πλάνο δόσεων και η αγορά ολοκληρώνεται με τη χρεωστική κάρτα.

finloup vs Πιστωτική κάρτα: Οι διαφορές

Τόκοι

Οι πιστωτικές κάρτες διαθέτουν υψηλό επιτόκιο για τις συναλλαγές που γίνονται με αυτές. Συνήθως, οι εκδότριες τράπεζες δίνουν μία “περίοδο χάριτος” κάποιων ημερών, κατά τις οποίες μπορείς να αποπληρώσεις μία αγορά χωρίς να χρεωθείς επιτόκιο. Ωστόσο ακόμη και αν υπάρξει ένα ελάχιστο μέρος του ποσού απλήρωτο, θα υπάρξει τόκος επί του συνόλου του ποσού ως την ημερομηνία αποπληρωμής του.

Αντίθετα, η finloup δεν χρεώνει κανένα είδος επιβάρυνσης στον πελάτη. Λαμβάνοντας πίστωση με τη finloup, πληρώνεις πάντα το ποσό της αγοράς σου στα 4 – δεν θα δεις ποτέ αυτό το ποσό να αλλάζει., ακόμη και αν για κάποιο λόγο καθυστερήσεις την αποπληρωμή των δόσεών σου.

Συνδρομή

Η έκδοση της πιστωτικής κάρτας δεν έρχεται φυσικά δωρεάν. Ανάλογα με το είδος της κάρτας, υπάρχει το κόστος της ετήσιας συνδρομής, το οποίο ξεκινάει χαμηλότερα από τις απλές πιστωτικές και αυξάνεται αν πάμε στις πλατινένιες ή χρυσές.

Αντίθετα, η finloup χρησιμοποιείται απολύτως δωρεάν.

Άλλες χρεώσεις

Αν πίστευες ότι το επιτόκιο του απλήρωτου ποσού είναι το μόνο για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχείς στην πιστωτική κάρτα, ξανά σκέψου το. Η πιστωτική κάρτα μπορεί να περιέχει και άλλες χρεώσεις και fees που είναι ικανές να αυξήσουν το χρέος σου σε σημείο που δεν θα μπορείς να το αποπληρώσεις.

Για παράδειγμα, υπάρχει το ελάχιστο ποσό πληρωμής που υποχρεούσαι να πληρώσεις στην πιστωτική σου. Αν χάσεις το ελάχιστο ποσό, υπάρχει η περίπτωση να σου επιβληθούν χρεώσεις. Οι χρεώσεις αυτές ονομάζονται late fees και λειτουργούν ως “πέναλτι” καθυστέρησης.

Άλλες χρεώσεις που μπορεί να ισχύουν στην πιστωτική κάρτα:

  • Υπέρβαση πιστωτικού ορίου
  • Ανάληψη μετρητών
  • Πρόσβαση σε επιπλέον προνόμια
  • Αγορές στο εξωτερικό

Αντίθετα, η finloup δεν έχει late fees, κρυφές χρεώσεις, και γενικά, δεν έχει εξτρά χρεώσεις.

Το είπαμε και θα το ξανά πούμε, πληρώνεις το ποσό της αγοράς σου και μόνο αυτό.

Αξιολόγηση και χορήγηση πίστωσης

Για την τσέπη σου, τα παραπάνω σημεία είναι τα σημαντικότερα στα οποία εντοπίζονται διαφορές στα 2 χρηματοοικονομικά εργαλεία, γιατί αφορούν πρακτικά τα χρήματά σου. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, όμως, θα δούμε σημαντικές διαφορές στον πυρήνα των 2 προϊόντων που αφορούν τη βαθύτερη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία χορηγούν πίστωση, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την οικονομική ένταξη.

finloup vs πιστωτική κάρτα 3

Εξετάζοντας την αξιολόγηση που πραγματοποιείται για τη χορήγηση πιστωτικής κάρτας, το οικονομικό προφίλ χτίζεται από δεδομένα τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν στο έπακρο την οικονομική/αγοραστική δυνατότητα του χρήστη. Έτσι, προκύπτουν 2 τινά:

  1. Είτε αποκλείονται από τη χορήγηση πίστωσης καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρούν τις παρωχημένες προϋποθέσεις των τραπεζών, αλλά είναι πλήρως κατάλληλη για πίστωση,
  2. Είτε χορηγείται η πίστωση ακόμη και σε περιπτώσεις που ο καταναλωτής υποδεικνύεται ανίκανος να αποπληρώσει, προκειμένου να επωφεληθούν οι εκδότες της πιστωτικής κάρτας από τις χρεώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω

Αντίθετα, η finloup λαμβάνει υπόψην της πραγματικά δεδομένα των χρηστών, που δείχνουν μέσα από καθημερινές οικονομικές συναλλαγές την αξιοπιστία και τη συνέπεια ενός καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, η finloup δεν χορηγεί ποτέ πίστωση σε καταναλωτή που ξέρει ότι δεν μπορεί να την αποπληρώσει.

Βασική αρχή της finloup είναι ο υπεύθυνος δανεισμός και όχι η υπερχρέωση των καταναλωτών.

Παράλληλα, βοηθάει την οικονομική ένταξη ομάδων (π.χ, millennials) που αποκλείονται από χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αυτό της πιστωτικής κάρτας, αυξάνοντας την αγοραστική τους δύναμη και ενισχύοντας την αγορά.

Εάν λοιπόν έχεις ακόμη ενδοιασμούς ως προς το ποος υπερνικά στο finloup vs πιστωτική κάρτα, τότε θα σου πούμε το εξής:

Μία δοκιμή θα σε πείσει!

Μόλις δεις πόσο εύκολη, διαφανή και χρήσιμη είναι η υπηρεσία της finloup, δεν θα ξανά αμφιβάλεις. Κάνε την 1η σου αγορά σήμερα.

Βρες όλα τα καταστήματα εδώ.

Reading next

καλοκαιρινές εκπτώσεις
αύξηση πωλήσεων