Βιωσιμότητα

5 οφέλη της κυκλικής οικονομίας

κυκλική οικονομία

Αναρωτιέσαι πώς η στροφή στην κυκλική οικονομία μπορεί να ωφελήσει τόσο την επιχείρησή σου όσο και το περιβάλλον; 

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας (circular economy) βασίζεται στην ανακατασκευή και επαναδιάθεση των προϊόντων, με σκοπό την παράταση του κύκλου ζωής τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μοντέλο αυτό έχει σημαντικά οφέλη για τον πλανήτη, ενώ βοηθάει τις επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance - ESG) και να γίνουν πιο βιώσιμες. 

Μία επιχείρηση μπορεί να υιοθετήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί διάφορα προϊόντα, όπως τις συσκευές τεχνολογίας, επιλέγοντας μεταχειρισμένα προϊόντα ή προσφέροντας τις συσκευές που δεν χρησιμοποιεί πλέον για ανακατασκευή και επαναδιάθεση.  

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα οφέλη που έχει η μετακίνηση από την γραμμική στην κυκλική οικονομία.  

Τι είναι η κυκλική οικονομία; 

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή, επισκευή και ανακύκλωση ήδη υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο - σε αντίθεση με την παραγωγή νέων. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνεται ο κύκλος ζωής των προϊόντων. 

Σύμφωνα με το Ellen MacArthur Foundation, η κυκλική οικονομία αναφέρεται σε "ένα σύστημα λύσεων που αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, τα απόβλητα και η ρύπανση". 

5 οφέλη της κυκλικής οικονομίας για το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις 

1. Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Έχεις σκεφτεί ποτέ τα επίπεδα CO2 που απαιτούνται για την παραγωγή μιας νέας συσκευής και της διαδικασίας της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι για να συγκεντρωθούν όλα τα επιμέρους εξαρτήματα, να κατασκευαστεί και να αποσταλεί στον τελικό χρήστη; 
 
Η κατασκευή προϊόντων τεχνολογίας συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερων από των μισών εκπομπών CO2 παγκοσμίως
 
Με την παράταση του κύκλου ζωής των προϊόντων τεχνολογίας, η κατασκευή νέων συσκευών μειώνεται, περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές CO2. 

2. Λιγότερα τοξικά απόβλητα

Μεγάλος όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) δεν επεξεργάζεται με τον σωστό τρόπο, αλλά με καύση σε υπαίθριο χώρο, με χρήση οξέων κ.α. Αυτοί οι τρόποι απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs), που μολύνουν σημαντικά το έδαφος και τον αέρα. 

Συγκεκριμένα, το e-waste αποτελεί το 2% των συνολικών αποβλήτων του εδάφους, που ανάγεται στο 70% των συνολικών επιβλαβών αποβλήτων στον πλανήτη.  

Υιοθετώντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας, οι συσκευές που καταλήγουν στις χωματερές μειώνονται σημαντικά, αφού έχουν περισσότερους κύκλους ζωής, ενώ όσες έχουν εξαντλήσει το περιθώριο χρήσης τους, αποσυναρμολογούνται και τα επιμέρους κομμάτια τους ανακυκλώνονται με τον σωστό τρόπο ή προσφέρονται για ανταλλακτικά.  

3. Μείωση της εξάντλησης των φυσικών πόρων

Η υπερβολική παραγωγή των προϊόντων τεχνολογίας εξαντλεί σε μεγάλο βαθμό τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. H κατασκευή των smartphones, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί πολύτιμα στοιχεία και μέταλλα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, όπως το αλουμίνιο, το κοβάλτιο, το παλάδιο, η πλατίνα κ.α. 

Λιγότερη παραγωγή συσκευών σημαίνει λιγότερη χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.  

4. Επίτευξη των ESG στόχων

Σύμφωνα με την Εταιρική Οδηγία Αναφοράς Βιωσιμότητας (CSRD), όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεωθούν τα επόμενα χρόνια να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υπολογισμού και δημοσίευσης των κριτηρίων ESG.  

Οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να δημοσιεύσουν εκθέσεις το 2025 σχετικά με τη δραστηριότητα του 2024, υπολογίζονται περίπου σε 10.000 εισηγμένες εταιρείες, ενώ από το 2025 έως και το 2028, η οδηγία θα αφορά σταδιακά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εισηγμένες ΜμΕ που θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν εκθέσεις για το οικονομικό έτος 2026, υπολογίζονται σε 50.000 επιχειρήσεις. 

Υιοθετώντας ένα βιώσιμο μοντέλο χρήσης της τεχνολογίας τους, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να πετύχουν τους ESG στόχους τους.  

5. Ενίσχυση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα και οικονομολόγο Howard R. Bowen, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) ορίζεται ως: η υποχρέωση των επιχειρηματιών να ακολουθήσουν αυτές τις πολιτικές, να λάβουν αυτές τις αποφάσεις ή να εφαρμόσουν αυτές τις δράσεις που ενισχύουν τους στόχους και τις αξίες της κοινωνίας μας.  

Η ΕΚΕ βοηθάει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο βιώσιμες και να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τη σειρά του την προσέλκυση επενδύσεων ή πελατών, ενώ παράλληλα ενισχύει την εταιρική εικόνα των επιχειρήσεων. 

Έτοιμος να αρχίσεις το κυκλικό ταξίδι σου; 

Η κυκλική οικονομία μπορεί να προσφέρει μόνο οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην επιχείρησή σου. 

Αν δεν έχεις υιοθετήσει ακόμη το συγκεκριμένο μοντέλο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ξεκινώντας από τον τρόπο που χρησιμοποιείς την τεχνολογία. Το leasing ηλεκτρονικών συσκευών είναι μέρος της κυκλικής οικονομίας και μπορεί να προσφέρει σε κάθε επιχείρηση πολλά πλεονεκτήματα, που εκτείνονται από τον οικονομικό έως τον περιβαλλοντικό παράγοντα. 

Εξόπλισε την εταιρεία και την ομάδα σου μισθώνοντας συσκευές και ανακάλυψε πώς μπορεί μία ευέλικτη και «πράσινη» λύση να βοηθήσει την επιχείρησή σου να αναπτυχθεί. 

Δες εδώ όλα τα προϊόντα της finloup διαθέσιμα για leasing και επικοινώνησε μαζί μας για να μάθεις περισσότερα για το πώς η λύση μας μπορεί να σε βοηθήσει.

Ανάγνωση επόμενου

leasing
leasing τεχνολογία