Leasing για επιχειρήσεις

Device-as-a-service: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Device as a service

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά του εμπορίου τα τελευταία δύο χρόνια, ακριβώς λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ραγδαίες. Οι απαιτήσεις και οι προτιμήσεις των πελατών εξελίσσονται συνεχώς και αρχίζουν να αποτελούν πρόκληση για τις εταιρείες και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις.

Οι σημερινοί δυνητικοί πελάτες (είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις) δεν επιθυμούν μόνο να λαμβάνουν εξατομικευμένες προσφορές, αλλά και να πληρώνουν για αυτό που θέλουν, για όσο θέλουν, όταν θέλουν. Παράλληλα, η προτίμηση σε πιο βιώσιμες επιλογές έχει πλέον καθιερωθεί σε πολλές καταναλωτικές ομάδες, οδηγώντας τις εταιρείες να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους ώστε να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Καθώς όλο και περισσότερο η ευελιξία, η εξατομίκευση και η βιωσιμότητα μπαίνουν σε πρώτο ρόλο όταν πρόκειται για αγορά ενός προϊόντος/υπηρεσίας, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως το συνδρομητικό μοντέλο, αρχίζουν να εμφανίζονται και να εξαπλώνονται σε μη συνηθισμένους παραδοσιακούς κλάδους. 

Η υπηρεσία της συνδρομής δεν είναι κάτι καινούργιο και υπάρχει εδώ και χρόνια σε βιομηχανίες όπως το αυτοκίνητο ή οι εκδόσεις, όπου τα έντυπα προσφέρονται στους πελάτες έναντι μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής. 

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, και άλλοι κλάδοι έχουν αντικαταστήσει την τυπική τους προσέγγιση με το συνδρομητικό μοντέλο. Το Netflix, η Microsoft, η Disney, η HBO και η Spotify είναι μερικές μόνο από τις γνωστές εταιρείες που προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες για τα προϊόντα τους. 
 
Τώρα, ο κλάδος των ηλεκτρονικών προϊόντων αρχίζει να υιοθετεί δυναμικά αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, προσφέροντας ηλεκτρονικές συσκευές ως υπηρεσία, η οποία είναι γνωστή με το όνομα Device as a Service (DaaS). 

H υπηρεσία Daas προσφέρεται σε επιχειρήσεις που χρειάζονται εξοπλισμό για το προσωπικό τους, προκειμένου να διεκπεραιώνουν την εργασία τους, όπως εταιρικά smartphones, laptops ή tablets. 

Τι είναι όμως το Device as a Service; Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται; Και γιατί να το επιλέξει κανείς; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το DaaS και τα οφέλη του. 

Τι είναι το Device as a Service; 

Το Device as a Service (DaaS) είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου τα smartphones, τα laptops, τα tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές προσφέρονται για χρήση με συνδρομή. 

Οι πελάτες - σε αυτήν την περίπτωση, οι εταιρείες - παίρνουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό πληρώνοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν για όσο επιλέξουν. Το μοντέλο αυτό το συναντούμε και με την ονομασία του leasing.

Η εταιρεία και ο πάροχος του DaaS υπογράφουν συμφωνητικό μίσθωσης για να καθορίσουν τα μοντέλα, τη διάρκεια μίσθωσης και τις ποσότητες των συσκευών. 

Τι απήχηση έχει το Device as a Service; 

Αν και ακόμα νέο, το DaaS ως επιχειρηματικό μοντέλο υπηρεσιών κερδίζει γρήγορα έδαφος. Σύμφωνα με ανάλυση αγοράς που διεξήχθη από την Grand View Research, το μέγεθος του DaaS παγκοσμίως αποτιμήθηκε σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) κατά 37,8% έως το 2028. 
 
Αυτός ο συγκλονιστικός ρυθμός ανάπτυξης αποδίδεται κυρίως στην αυξανόμενη ανάγκη των επιχειρήσεων να μεταβούν από ένα μοντέλο που βασίζεται στις δαπάνες, σε ένα μοντέλο με βάση τα λειτουργικά έξοδα, ενώ χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. 
 
Ένας άλλος λόγος για αυτή την αυξανόμενη δημοτικότητα της υπηρεσίας αυτής είναι και η πανδημία, που άλλαξε σημαντικά την παγκόσμια δυναμική της εργασίας, και ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.  
 
Η Βόρεια Αμερική κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας στην αγορά του DaaS, με το 29%. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν πάει πίσω, καθώς πρόσφατα απέκτησε τον πρώτο της “μονόκερο” ως πάροχο DaaS, τη γερμανική Grover.   

Πώς το Device as a Service ωφελεί τις επιχειρήσεις; 

Επιλέγοντας το DaaS, οι εταιρείες επωφελούνται από το μειωμένο κόστος των χρημάτων που πρέπει να δώσουν «μπροστά» προκειμένου να αποκτήσουν τις συσκευές που χρειάζονται. Πληρώνοντας ένα χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις ταμειακές ροές και να απελευθερώσουν σημαντικό κεφάλαιο για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών. ‍

Επιπλέον, οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τη διαχείριση, τη συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, καθώς αυτό πλέον είναι η ευθύνη του παρόχου των συσκευών. Έτσι μειώνουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη που περιλαμβάνονται στην απόκτηση και χρήση προηγμένων μοντέλων τεχνολογίας.

Παράλληλα, το Device as a Service αποτελεί τη βιώσιμη λύση στην περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι από τα μεγαλύτερα και ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα του πλανήτη! Το λεγόμενο e-waste αφορά τα απόβλητα που παράγουν οι ηλεκτρονικές συσκευές όταν κατασκευάζονται και όταν απορρίπτονται. Το DaaS παρατείνει τον κύκλο ζωής των προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του e-waste.

Πώς θα βρω έναν DaaS πάροχο στην Ελλάδα; 

Η finloup αποτελεί την πλέον καθιερωμένη και από τις πρώτες εταιρείες στον κλάδο του DaaS στην Ελλάδα. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν πλέον να επωφεληθούν από την εκμίσθωση των ηλεκτρονικών συσκευών που χρειάζονται, μέσα από τα προγράμματα της finloup, ειδικά για επιχειρήσεις.  

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και η υπηρεσία DaaS της finloup έχει διαμορφωθεί ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους. 

Εάν έχεις εταιρεία ή έχεις θέση λήψης αποφάσεων σε μία εταιρεία, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω απλά βήματα για να λάβεις την προσφορά σου και να προχωρήσεις στην εκμίσθωση του εξοπλισμού: 

  • Επισκέψου τη σελίδα της finloup για επιχειρήσεις
  • Κάνε την αίτησή σου συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα. 
  • Θα λάβεις την προσφορά της finloup, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συσκευές που χρειάζεσαι.  
  • Στη συνέχεια θα προχωρήσεις στην πληρωμή της επιστρέψιμης εγγύησης και του πρώτου μηνιαίου μισθώματος και θα παραλάβεις τον εξοπλισμό σου. 

 

Συμπερασματικά, το Device as a Service κερδίζει δυναμική, καθώς οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο μόνο για την υπηρεσία και όχι την ίδια τη συσκευή που χρησιμοποιούν, ενώ ανακαλύπτουν πως η χρήση σε αντίθεση με την ιδιοκτησία της τεχνολογίας είναι μία οικονομικά πιο συμφέρουσα και πολύ πιο βιώσιμη επιλογή.

Ανάγνωση επόμενου

Leasing για επιχειρήσεις
Leasing προϊόντων τεχνολογίας