Leasing για επιχειρήσεις

Πώς θα μετατρέψεις το CaPex της εταιρείας σου σε OpEx

Capex Opex leasing

Το CaPex και το OpEx είναι δύο έννοιες που συνήθως συναντούμε κατά την οικονομική διαχείριση οποιασδήποτε εταιρείας. Με το CaPex (Capital Expenditures) αναφερόμαστε σε Κεφαλαιακές Δαπάνες, στα έξοδα δηλαδή που σχετίζονται με την απόκτηση προϊόντων που προορίζονται για μακροχρόνια χρήση. Το OpEx (Operational Expenditures), αναφέρεται σε Λειτουργικές Δαπάνες, δηλαδή στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Για παράδειγμα, το κόστος αγοράς υπολογιστών για μια εταιρεία θα ήταν CaPex, ενώ ο μισθός του ατόμου που εργάζεται με αυτές τις συσκευές θα ήταν OpEx.

Τώρα, τι θα γινόταν αν μπορούσε μία εταιρεία να μετατρέψει μέρος των εξόδων CaPex σε OpEx; Αν, αντί να αγοράζει τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτόν μέσω ενός μοντέλου μίσθωσης (leasing); Τότε το συγκεκριμένο κόστος για τη χρήση του εξοπλισμού θα αποτυπώνεται ως λειτουργικό έξοδο της εταιρείας κάθε μήνα, αντί να πηγαίνει στον ισολογισμό της εταιρείας ως επένδυση που πρέπει να αποσβεστεί, όπως γίνεται σε περίπτωση αγοράς.

Πώς ακριβώς όμως επωφελείται μία εταιρεία από αυτή την αλλαγή;

Τα πλεονεκτήματα του OpEx έναντι του CaPex

Τα πλεονεκτήματα του OpEx απέναντι στο CaPex είναι κυρίως εμφανή σε επίπεδο των οικονομικών, της ευελιξίας και της ανάπτυξης μίας εταιρείας.

Οικονομικά

Η μετατροπή σε OpEx εξοικονομεί γλιτώνει πολλά χρήματα από την αρχική δαπάνη μίας εταιρείας για την απόκτηση του εξοπλισμού της. Προφανώς, εάν μία εταιρεία επιδιώκει να δώσει μία ανάσα στα οικονομικά της, το leasing εξοπλισμού με μηνιαίο μίσθωμα 300€ είναι μία απολύ πιο προσιτή λύση από μία αγορά ας πούμε 10.000€. Και αν η εταιρεία δεν χρειάζεται πλέον κάποιο από τα προϊόντα, απλά το επιστρέφει και αφαιρεί αυτό το κόστος από τα έξοδά της, είναι τόσο απλό.

Εκτός και αν η επιχείρηση σου παράγει μετρητά (πράγμα αδύνατο), ένα μοντέλο leasing όπου πληρώνεις για τη χρήση του εξοπλισμού, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ταμειακές ροές και να απελευθερώσεις σημαντικά κεφάλαια.

Ευελιξία

Ένα μοντέλο leasing (OpEx) είναι σαφώς πολύ πιο ευέλικτο από την αγορά (CaPex), καθώς σου επιτρέπει να παίρνεις ή να αφήνεις συσκευές ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Έστω ότι έχουμε μια εταιρεία τεχνολογίας και ότι αγοράζουμε υπολογιστές (CaPex) κάθε τέσσερα χρόνια. Ανάλογα με τις ανάγκες μας, είναι πολύ πιθανό τέτοιος εξοπλισμός να καταστεί ξεπερασμένος σε μόλις 1-2 χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν μετατρέψουμε το έξοδο των υπολογιστών από CaPex σε OpEx μέσω leasing, μπορούμε εύκολα να ανανεώνουμε τον εξοπλισμό και να έχουμε πρόσβαση σε πιο ενημερωμένα μοντέλα.

Ανάπτυξη

Ακριβώς επειδή το μοντέλο leasing δίνει τη δυνατότητα σε μία ομάδα να εργάζεται πάντα με τα πιο σύγχρονα μοντέλα, τα οποία είναι εξοπλισμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, η παραγωγικότητα και η ποιότητα της δουλειάς αυξάνεται σημαντικά.

Έτσι, η εταιρεία μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική, έχοντας τα μέσα που χρειάζεται για να παράγει πάντα υψηλής ποιότητας έργο, κάτι που οδηγεί και στην ανάπτυξή της - αντί να δεσμεύεται σε μηχανήματα τα οποία σε λίγο διάστημα θα είναι ξεπερασμένα.

Άλλα πλεονεκτήματα του OpEx έναντι του CaPex

Η βελτίωση των ταμειακών ροών, της ευελιξίας και της παραγωγικότητας είναι τρία μεγάλα πλεονεκτήματα του OpEx έναντι του CaPex, αλλά δεν είναι τα μόνα.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι τα επιπλέον κόστη που σχετίζεται με ένα προϊόν. Μια επένδυση στο CaPex συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα που θα πρέπει να υποστεί μία εταιρεία: ασφάλιση, φόροι, κόστος συντήρησης ή επισκευής. Από την άλλη, το leasing περιλαμβάνει ήδη αυτά τα κόστη, επομένως επωφελείσαι από λιγότερα λειτουργικά έξοδα, αλλά και από λιγότερη ανησυχία!

Η μείωση των απορριμμάτων είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Κάθε συσκευή φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της ζωής της γίνεται ηλεκτρονικό απόβλητο (e-waste). Το leasing επεκτείνει τον κύκλο ζωής των προϊόντων, αφού μετά από κάθε επιστροφή, οι συσκευές ανακατασκευάζονται, επιδιορθώνονται και επαναδιατίθενται για χρήση.

Επιλέγοντας τη χρήση αντί για την ιδιοκτησία, μία επιχείρηση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, στην οποία τα προϊόντα επαναχρησιμοποιούνται και δεν καταλήγουν στα σκουπίδια. Στην ουσία του, το leasing είναι ακριβώς αυτό: Ένα βήμα πιο κοντά σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο!

Ανάγνωση επόμενου

leasing iphone
smartphone leasing