Τα εκατοντάδες laptop που υπάρχουν στην αγορά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και μόνο μερικά από αυτά είναι πραγματικά κατάλληλα για επαγγελματική χρήση. Για παράδειγμα, κάποια laptop μπορεί να μην έχουν αρκετά ισχυρό επεξεργαστή ή αρκετή μνήμη για να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες. Από την άλλη, κάποια μπορεί να είναι καλά σε απόδοση, αλλά να είναι αρκετά βαριά για επιχειρηματίες που μετακινούνται συχνά.
Πώς θα επιλέξεις λοιπόν το κατάλληλο για τη δουλειά σου; Αν είσαι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή ελεύθερος επαγγελματίας και το laptop είναι βασικό εργαλείο της δουλειάς σου, ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου προς τον σωστό εξοπλισμό. Μόλις δεις τι πρέπει να έχεις υπόψη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα laptop κατάλληλο για επαγγελματίες, η επιλογή της σωστής συσκευής θα γίνει πολύ πιο εύκολη.
Laptop για μικρές επιχειρήσεις: Τι να έχεις υπόψη
1. Θέσε το budget σου
Μπορείς να βελτιστοποιήσεις τις δαπάνες σου έχοντας ένα ξεκάθαρο budget που θέλεις να επενδύσεις στην τεχνολογία που χρησιμοποιείς. Σκέψου πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις συνολικά για τον εξοπλισμό σου, αλλά μην αμελήσεις να υπολογίσεις και τα επιπλέον κόστη που έρχονται μαζί με την αγορά τέτοιων μηχανημάτων.
Για παράδειγμα, η επισκευή ακριβών συσκευών, όπως αυτών της Apple, με γνήσια ανταλλακτικά από τον κατασκευαστή τους, μπορεί να κοστίσει ακόμη και το μισό ποσό της αγοράς τους! Τα laptop έρχονται με την εγγύηση του κατασκευαστή για τα λειτουργικά προβλήματα, αλλά αν συμβεί ατυχηματική ζημιά ή χρειαστεί αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος, το κόστος θα επιβαρύνει εσένα.
2. Λάβε υπόψη τη συχνότητα ανανέωσης
Ένα ακόμη σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι για πόσο καιρό θα κρατήσει τη συσκευή, προτού την ανανεώσεις. Τα laptop - και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές αυτής της κατηγορίας, όπως smartphones ή tablets - χρειάζονται ανανέωση ανά διαστήματα 1-2 χρόνων, καθώς κυκλοφορούν νέα μοντέλα με εξελιγμένα χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν καλύτερα τις αναβαθμίσεις λογισμικού, τα νέα προγράμματα και εφαρμογές και βοηθούν τους επιχειρηματίες να μένουν ανταγωνιστικοί, δουλεύοντας σε καλά μηχανήματα.
Έτσι, το budget που έθεσες αρχικά θα αφορά μόνο την επόμενη διετία, ενώ μετά θα πρέπει να υπολογίσεις ένα αντίστοιχο ποσό για την αναβάθμιση του laptop σου.
3. Κατέληξε στο λογισμικό που θέλεις
Το μεγάλο ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι όσοι ετοιμάζονται να εξοπλιστούν με συσκευές για την επιχείρησή τους: Mac ή Windows;
Αντίστοιχο με το ερώτημα iPhone ή Android στα κινητά, η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την παραγωγικότητά σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν προγράμματα που συγκεκριμένα λογισμικά εκτελούν με περισσότερη ευκολία, ενώ, άλλα λογισμικά υποστηρίζουν καλύτερη συνδεσιμότητα.
Παραδοσιακά, όσοι απασχολούνται σε δημιουργικούς κλάδους, όπως graphic designers, videographers ή content creators, έχουν προτιμήσει τα laptop της Apple, λόγω της οθόνης υψηλής ποιότητας και της δυνατότητάς τους να εκτελούν προγράμματα υψηλών οκτανίων, όπως τα Avid, Maya και Dreamweaver.
Ακόμη, εάν οι υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιείς είναι της Apple, ένα MacBook είναι ενδεχομένως η βέλτιστη επιλογή, καθώς υποστηρίζει άριστη συνδεσιμότητα με τις αντίστοιχες συσκευές του κατασκευαστή.
4. Σκέψου τους CPUs, τη μνήμη, τον αποθηκευτικό χώρο και την μπαταρία
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας όταν επιλέγεις laptop, καθώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή του. Ωστόσο, ενδέχεται αν δεν είσαι ειδικός στην τεχννολογία οι λέξεις που είδες στον τίτλο αυτής της παραγράφου να μην σου λένε τίποτα.
Ας δούμε συνοπτικά το κάθε χαρακτηριστικό:
- CPU: Ο CPU αφορά τον επεξεργαστή του laptop και είναι τόσο σημαντικός όσο και η μηχανή σε ένα αυτοκίνητο. Οι επεξεργαστές M1 και Μ2 της Apple, όπως και ο Core i5 της intel ειναι ιδανικοί για να υποστηρίξουν ακόμη και βαριές εργασίες, ειδικά αν εκτελείς πολλά προγράμματα ταυτόχρονα.
- Μνήμη RAM: Επίλεξε laptop με RAM (random-access memory) από 8 GB και πάνω, καθώς λιγότερη μνήμη δεν θα διευκολύνει την εργασία σου. Ορισμένα laptop, όπως αυτό το MacBook Air 13 κυκλοφορούν και με μνήμη RAM 16 GB, κάτι που αποτελεί ιδανικό χαρακτηριστικό για όσους εκτελούν πολλά ή πιο βαριά προγράμματα.
- Αποθηκευτικός χώρος SSD: Εάν δεν σκοπεύεις να κάνεις μεγάλη ποσότητα από video editing (και να αποθηκεύσεις άπειρα αρχεία πλάνων), θα είσαι ΟΚ με έναν αποθηκευτικό χώρο των 256GB.
Laptop για μικρές επιχειρήσεις: Αυτή είναι η ιδανική λύση για κάθε ανάγκη
Τώρα που έχεις μία καλύτερη εικόνα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση για το laptop που θα επιλέξεις για τη δουλειά σου, μπορείς να καταλήξεις ευκολότερα στο μοντέλο που σου ταιριάζει.
Τι θα έλεγες όμως αν σου λέγαμε ότι μπορείς να έχεις το κατάλληλο μοντέλο, χωρίς να πρέπει να δώσεις ένα τεράστιο ποσό άνω των 1000€ μπροστά, ενώ παράλληλα μπορείς να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο όσον αφορά τα απροσδόκητα κόστη επισκευών;
Την ίδια στιγμή, τι θα έλεγες αν σου λέγαμε ότι μαζί με όλα τα παραπάνω, μπορείς εύκολα να ανανεώνεις το laptop σου κάθε 1-2 χρόνια χωρίς να είναι απαραίτητη μία νέα, εξίσου μεγάλη επένδυση;
Ίσως να μην μας πίστευες, αλλά μπορείς να επωφεληθείς από αυτά τα πλεονεκτήματα, κάνοντας leasing laptop! Επιλέγοντας να μισθώσεις το laptop της επιχείρησής σου, αντί να το αγοράσεις, έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς τη ρευστότητά σου, πληρώνοντας ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα για να χρησιμοποιείς τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς.
Δες εδώ τα διαθέσιμα laptop με leasing, κάνε την αίτησή σου και ξέχνα τα μεγάλα κόστη και τα βάρη που έρχονται με την ιδιοκτησία ενός καλού μηχανήματος! Αντίθετα, απόλαυσε όλα τα οφέλη ενός laptop που θα βοηθήσουν την παραγωγικότητα σου, παραμένοντας ευέλικτος στις επιλογές και τον χρόνο που το χρησιμοποιείς!