Βιωσιμότητα

Κυκλική οικονομία: Τι είναι και γιατί χρειάζεται την προσοχή σου

κυκλική οικονομία

Τα παγκόσμια απόβλητα αναμένεται να φτάσουν τους 3,4 εκατ. τόνους έως το 2050, ενώ εάν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε με τον ίδιο ρυθμό τους φυσικούς πόρους της Γης, μέχρι τότε θα χρειαζόμαστε τους πόρους τριών πλανητών για να επιβιώσουμε.

Το πρόβλημα του πλανήτη μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Και υπάρχουν μοντέλα, πρακτικές και μέθοδοι που μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Η κυκλική οικονομία είναι ένα από αυτά.

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή, επισκευή και ανακύκλωση ήδη υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο - σε αντίθεση με την παραγωγή νέων. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνεται ο κύκλος ζωής των προϊόντων.

Σύμφωνα με το Ellen MacArthur Foundation, η κυκλική οικονομία αναφέρεται σε "ένα σύστημα λύσεων που αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, τα απόβλητα και η ρύπανση".

Σύμφωνα με τον ορισμό του ιδρύματος, οι τρεις πυλώνες της κυκλικής οικονομίας είναι:

  • Η εξάλειψη των αποβλήτων και της μόλυνσης.
  • H παράταση της ζωής προϊόντων και υλικών.
  • Η αναγέννηση των φυσικών πόρων.

Γραμμική Οικονομία VS Κυκλική Οικονομία

Στο υπάρχον μοντέλο οικονομίας, παίρνουμε πόρους από τη Γη, φτιάχνουμε προϊόντα και εντέλει τα απορρίπτουμε ως απόβλητα. Πρόκειται για μία γραμμική διαδικασία.

Στην κυκλική οικονομία, αντίθετα, η λογική είναι ότι δεν παράγουμε καθόλου απόβλητα. Και αυτό γιατί τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, δεν καταλήγουν στις χωματερές, αλλά επαναδιατίθενται για χρήση. Έτσι κερδίζουν άλλον έναν κύκλο ζωής.

Την ίδια στιγμή, η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων σημαίνει και αξιοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους στο έπακρο. Στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μόνο όταν δεν είναι πλέον δυνατό να επιδιορθωθούν, θα πρέπει τελικά να ανακυκλωθούν. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η εκμετάλλευση των πολύτιμων στοιχείων της Γης.

Αυτή η διαδικασία μειώνει επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), η παράταση της διάρκειας ζωής των smartphones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών κατά μόλις ένα χρόνο, θα μείωνε τις εκπομπές CO2 στην ΕΕ σε ποσοστό που αντιστοιχεί στην απόσυρση 2 εκατ. αυτοκινήτων από τον δρόμο!

Που εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία και πώς θα γίνεις μέρος της

Το να γίνεις μέρος της κυκλικής οικονομίας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τα προϊόντα διαφορετικά.

Όπως για παράδειγμα να κάνεις leasing τεχνολογίας με finloup. H finloup προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τις συσκευές που θέλεις, για όσο θέλεις, με leasing. Μπορείς να επιστρέψεις τη συσκευή που μισθώνεις όποτε θέλεις και η finloup της ξανά δίνει ζωή, ανακατασκευάζοντας το προϊόν και προσφέροντάς το για leasing στον επόμενο χρήστη. 

Αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια, τα smartphones, tablets, laptops, κονσόλες gaming και άλλες συσκευές που επιστρέφονται στη finloup, επισκευάζονται και ξανά προσφέρονται για χρήση με leasing σε επόμενο χρήστη. Αυτό σημαίνει λιγότερη παραγωγή συσκευών, μείωση των αποβλήτων και πιο συμφέρουσα υπηρεσία για τους καταναλωτές!

Δες εδώ τα υπόλοιπα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει το leasing ηλεκτρονικών συσκευών της finloup.

Από τα πιο θετικά χαρακτηριστικά της κυκλικής οικονομίας είναι το γεγονός ότι μπορεί να εφαρμοστεί παντού - από ρούχα και αυτοκίνητα μέχρι τεχνολογία, έπιπλα και πολλές ακόμη κατηγορίες της αγοράς!

Πλέον υπάρχουν περισσότερες βιώσιμες επιλογές από ποτέ, που σημαίνει ότι μπορείς να πληρώνεις για προϊόντα ή υπηρεσίες μόνο για όσο τα χρειάζεσαι και στη συνέχεια να τα επιστρέφεις στον πάροχο/κατασκευαστή.

Είναι πιο εύκολο από ποτέ να υιοθετήσεις βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες και να γίνεις μέρος της κυκλικής οικονομίας. Ξεκίνα από αυτό που χρησιμοποιείς κάθε 5 λεπτά - το κινητό σου!

Reading next

Leasing προϊόντων τεχνολογίας
leasing macbook