Leasing για ιδιώτες

Τι είναι το leasing; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

τι είναι το leasing

Μέχρι σήμερα στοιχηματίζουμε ότι το αυτί σου θα έχει πιάσει κάπου και κάποτε τον όρο leasing. Αν είσαι εξοικειωμένος με τον όρο, πιθανότατα τον έχεις συνδέσει με την αγορά αυτοκινήτου. Αν δεν έχεις ξανά ακούσει τη λέξη αυτή – ή δεν είσαι ακόμη σίγουρος τι σημαίνει – παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι είναι το leasing, πού εφαρμόζεται και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του.

Τι είναι το leasing

Τυπικά, το leasing αφορά την περίπτωση όπου o εκμισθωτής (εταιρεία ή ιδιώτης) συμφωνεί να νοικιάσει ένα περιουσιακό στοιχείο στον μισθωτή (πάλι εταιρεία ή ιδιώτη). Σύμφωνα με το leasing, ο μισθωτής κάνει χρήση του περιουσιακού στοιχείου για ένα συμφωνημένο χρονικό διάστημα, πληρώνοντας στον εκμισθωτή ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Το leasing είναι διαφορετικό από τη λήψη ενός δανείου ή πλάνου δόσεων. Στην περίπτωση δανείου, οι μηνιαίες δόσεις πληρώνονται μέχρι την αποπληρωμή του τελικού ποσού που έχει χρηματοδοτηθεί και το περιουσιακό στοιχείο σου ανήκει. Επιπλέον, είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση και τη συντήρηση του περιουσιακού στοιχείου,

Στην περίπτωση του leasing, ο εκμισθωτής διατηρεί το 100% της κυριότητας του περουσιακού στοιχείου, καθώς και την ευθύνη της συντήρησης και επισκευής ή άλλων λειτουργικών/πάγιων εξόδων. Ο μισθωτής επωμίζεται μόνο τα έξοδα που αφορούν τη χρήση του περουσιακού στοιχείου, ενώ με τη λήξη της μίσθωσης, πρέπει να το επιστρέψει στον κάτοχό του.

Ευέλικτο leasing

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτό που χαρακτηρίζει το leasing πλέον είναι η ευελιξία.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ενοικίαση αγαθών, η οποία γινόταν μέχρι πρόσφατα με κλειστούς και αυστηρούς όρους, το leasing προσφέρεται σήμερα κατά κύριο λόγο με ευέλικτους όρους.

Αυτό σημαίνει ότι ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει το περιουσιακό στοιχείο το οποίο νοικιάζει όποτε θέλει και δεν δεσμεύεται σε μακροχρόνια ενοικίαση, σε αντίθεση με το παραδοσιακό leasing.

Επιπλέον, με την ευέλικτη ενοικίαση, ο μισθωτής πληρώνει μόνο για όσο διάστημα χρησιμοποιεί το περιουσιακό στοιχείο και αποδεσμεύεται από την πληρωμή μόλις τερματιστεί το συμβόλαιό του.

Το ευέλικτο leasing προσφέρει επίσης – ανά περιπτώσεις – τη δυνατότητα αγοράς του αγαθού, εάν το επιθυμεί ο μισθωτής.

Τι μπορείς να νοικιάσεις με leasing

Αφού είδαμε τι είναι, πάμε να δούμε πού εφαρμόζεται. Η πιο συνηθισμένη μορφή του στην Ελλάδα είναι αυτή της ενοικίασης αυτοκινήτου. Ωστόσο, είναι δυνατόν να νοικιάσεις και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα, αν το καλοσκεφτείς, η τάση αυτή δεν είναι εντελώς καινούρια. Θυμάσαι όταν μπορούσες να νοικιάσεις κονσόλες παιχνιδιών από τα video clubs; Η έννοια του leasing αντικειμένων υπήρχε στις ζωές μας προτού γίνει ένα από τα σημερινά trends!

Η ενοικίαση επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι μία αρκετά διαδεδομένη μέθοδος στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ η ενοικίαση τεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ υπολογιστές) για εργαζόμενους είναι επίσης μία πρακτική στην οποία προχωρούν εταιρείες για τις παροχές στο προσωπικό τους.

Μία ακόμα τάση που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές παγκοσμίως, είναι και η ενοικίαση ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία πλέον έχει φτάσει και στη χώρα μας.

Η finloup σου δίνει τη δυνατότητα για leasing κινητού, leasing laptop ή tablet ή ακόμη και leasing σε κονσόλες παιχνιδιών!

apple leasing

Ανακάλυψέ περισσότερα για την ολοκαίνουρια υπηρεσία εδώ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του

Αν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, έχει ξεκαθαρίσει πλέον στο μυαλό σου τι είναι αυτός ο όρος. Μπορεί όμως να έχει γεννηθεί ένα άλλο ερώτημα: Γιατί να το επιλέξω;

Σου έχουμε την απάντηση! Με το leasing:

  • Απολαμβάνεις αυτό που χρειάζεσαι οικονομικά. Αντικείμενα που ενδεχομένως να μην ήταν προσιτά σε ορισμένους καταναλωτές προηγουμένως, λόγω της υψηλής εμπορικής τιμής τους, πλέον γίνονται προσβάσιμα, με ένα χαμηλό μηνιαίο ποσό.
  • Χρησιμοποιείς το προϊόν που χρειάζεσαι ξέγνοιαστα, γνωρίζοντας ότι έχεις ασφαλιστική κάλυψη (μερική ή ολική ανά περίπτωση).
  • Μπορείς να έχεις συνεχώς μοντέλα τελευταίας κυκλοφορίας, για να απολαμβάνεις πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
  • Έχεις πλέον ευελιξία. Μπορείς στις περισσότερες περιπτώσεις να επιστρέψεις το προϊόν που νοικιάζεις όποτε θέλεις, να το αναβαθμίσεις ή να το αγοράσεις, χωρίς να δεσμεύεσαι από κλειστούς όρους.

Τέλος, με την ενοικίαση ενός προϊόντος, συμβάλλεις στην κυκλική οικονομία, παρατείνοντας τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, καθώς μετά από εσένα μπορεί να το αξιοποιήσουν και άλλοι χρήστες.

Τι είναι λοιπόν το leasing; Μία ευέλικτη, οικονομική και συμφέρουσα μορφή να απολαμβάνεις τα προϊόντα που θέλεις, χωρίς να τα αγοράσεις.

Αν δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη τα οφέλη του, ίσως ήρθε η ώρα να το κάνεις!

Μάθε περισσότερα για το leasing ηλεκτρονικών συσκευών από τη finloup εδώ.

Reading next

ti-einai-to-open-banking
leasing μεταχειρισμένων κινητών